divendres, 17 de desembre del 2010

CENTRALS GEOMETRIQUES

Parlarem de la energia geotèrmica , que es una energia renovable , aixo vol dir, que provenen d'aquelles fonts d'energia que es renoven de manera continuada en contraposició els combustibles fòssils, dels quals existeixen recursos limitats.

-S'entén per energia geotèrmica aquella part de l'energia intrínseca de la Terra que es manifesta en forma de calor.
Per a poder obtenir aquesta energia és necessària la presència de jaciments d'aigua calenta prop d'aquestes zones. Es perfora el sòl i s'extrau el líquid, el qual sortirà en forma de vapor si la seva temperatura és suficientment alta i es podrà aprofitar per accionar una turbina que amb la seva rotació mou un generador que produeix energia elèctrica.

 -Tipus de centrals:
Aquesta font d'energia es pot usar tant per subministrar calor com per generar electricitat. Normalment aquestes tecnologies disponibles es poden dividir en tres categories: les centrals geotèrmiques, les aplicacions d'ús directe i les bombes de calor geotèrmiques. Les centrals geotèrmiques generen electricitat a partir de la perforació de pous, d'un kilòmetre o més de profunditat, per explotar dipòsits subterranis geotèrmics, de vapor d'aigua i aigua molt calenta. En l'actualitat, funcionen tres tipus de centrals de generació elèctrica:
  • Centrals de vapor: utilitzen el vapor geotèrmic directament per fer girar les turbines de la central.
  • Centrals de transmissió de vapor: aprofiten la calor generat en les reserves geotèrmiques per produir aigua calenta.
  • Centrals de cicle binari: utilitzen l'aigua subterrània per transferir la calor a un segon líquid que té una temperatura d'evaporació més baixa. Quan aquest líquid s'evapora mou les turbines. Posteriorment aquest vapor es condensa i es reutilitza el líquid de nou.
Aquest últim sistema, en comparació amb els altres, és el que té més perspectives de futur. No emet cap tipus de gas donat que és un cicle tancat, i funciona a temperatures interiors de 110 a 160 °C.




-Parts de una central geotèrmica:

Les parts són les mateixes que en una central tèrmica. L'única diferència és el cremador i les xemeneies. - Canalitzacions d'aigua Fan la funció del cremador ja que serveix per escalfar l'aigua que mourà la turbina, a causa de les ales temperatures que assoleix el vapor d'aigua (procedent de l'interior de la Terra) que transporten. - Turbines: Les turbines poden considerar com la part més important de la central ja que són les encarregades de moure el generador per a produir l'electricitat. Aquestes turbines estan dissenyades per suportar una temperatura d'uns 600 º C i una pressió d'uns 350 bars. Les turbines estan formades per unes sèrie d'àleps de diferents grandàries que aprofiten la pressió del vapor d'aigua per fer girar la turbina. - Generador : És l'encarregat de produir l'electricitat - Condensador: És l'encarregat de condensar el vapor que s'encarrega de moure la turbina perquè pugui tornar a ser utilitzat - Torres de refrigeració: S'encarreguen de mantenir baixa la temperatura del condensador, garantint el correcte funcionament de la central. L'aigua que refrigera el condensador és refredada en les torres de refredament en entrar en contacte amb l'aire fred que circula a través d'elles. Altres parts de la central, també importants per garantir un bon funcionament, serien totes les canonades i bombes que transporten tot l'aigua a través de tota la central.









-Diagrama de funcionament :



-AVANTATGES

- És una energia renovable.
- L’energia geotèrmica es troba en quantitats abundants en tot el planeta.
- És constant. Amb això vull dir que no va a ràfegues sinó que es una continua expulsió de vapor. - És relativament neta i barata.
- No depèn de components fòssils. Això va lligat amb la idea que es inesgotable per l’ésser humà.

-INCONVENIENTS

- Aquesta energia no es pot transportar. Com a energia primària
- Les centrals geotèrmiques són molt grans i difícils de construir.
- Produeix un impacte visual negatiu.
- Contaminació tèrmica.
- En alguns casos l’expulsa àcid sulfúric i a vegades també diòxid de carboni.
- Contaminació acústica.
- Males olors.

Mes informació: http://www.natureduca.com/blog/?p=186

dimecres, 15 de desembre del 2010

Centrales Solares

La energía solar 
                                                               
 El Sol es una esfera gaseosa formada, fundamentalmente, por helio, hidrógeno y carbono. Su masa es 330.000 veces la masa de la Tierra y se estima que su edad es de unos 6.000 millones de años.
El Sol se comporta como un reactor nuclear que transforma la energía nuclear en energía de radiación, energía que llega a la Tierra. Pero no toda la energía que se produce en el Sol llega a la superficie terrestre, ya que en atravesar la atmósfera la radiación pierde intensidad a causa de la absorción, la difusión y la reflexión por acción de gases, del vapor de agua y de las partículas en suspensión que hay en la atmósfera. Así, la radiación que la tierra recibe del Sol se puede dividir en:
  • Radiación directa: es la que atraviesa la atmósfera sin sufrir ningún cambio en su dirección.
  • Radiación dispersa o difusa: es la que recibimos después de los fenómenos de reflexión y difusión.
Podríamos decir que en la Tierra llega una gran cantidad de energía solar en forma de radiaciones, por eso, éste es un recurso energético importante a tener en cuenta.



Aprovechamiento de la energía solar

Actualmente, existen dos vías principales de aprovechamiento de la energía solar:
  • Energía solar térmica
El aprovechamiento de la energía solar térmica consiste en usar la radiación del Sol para calentar un fluido, que en función de su temperatura, se utiliza para producir agua caliente, vapor o energía eléctrica. Los sistemas para aprovechar la energía solar por la vía térmica se pueden dividir en tres grupos:
  • Sistemas a baja temperatura: el calentamiento del agua se produce por debajo de su punto de ebullición, es decir, 100ºC. La mayor parte de los equipos basados en esta tecnología se aplican en la producción de agua caliente sanitaria y en climatización.
  • Sistemas a media temperatura: se utilizan en esas aplicaciones que necesitan temperaturas entre 100 y 300ºC para calefacción, para proporcionar calor en procesos industriales, suministro de vapor, etc.
  • Sistemas a alta temperatura: se utilizan en aplicaciones que necesitan temperaturas superiores a 250 o 300ºC como, por ejemplo, para producir vapor para uso directo o indirecto y para la producción de energía eléctrica en centrales termo solares.
  • Energía solar fotovoltaica
La energía solar fotovoltaica se aprovecha transformándola directamente en electricidad mediante el efecto fotovoltaico. Esta transformación se lleva a cabo mediante “células fotovoltaicas”.

                             
                            Central térmica solar
Central fotovoltaica